boktips: Lords of Chaos

Burzum

Man behöver inte ha något större black metal-intresse för att ha behållning av "Lords of Chaos". Faktum är att den som köper boken i tron att det är en black metal-antologi (vilket den utger sig för) riskerar att bli rejält besviken. "Lords of Chaos" handlar inte så mycket om musik som det som black metal-genren förmodligen är mest känd för bland utomstående: Osunt leverne och dyrkan av ondskans makter.

"Lords of Chaos" börjar i det tidiga 90-talets Norge. På en plats där några gravt desillusionerade tonåringar för första gången i världshistorien tog Black Sabbaths gamla skämt om att dyrka Satan på blodigt allvar.

Oavsett hur bestiala dåd de involverade gjort sig skyldiga till, är bokens författare Michael Moynihan och Didrik Søderlind aldrig ställningstagande (ens mot en totalt genomvidrig karaktär som Varg Vikernes). Syftet med boken är att finna en förklaring till det inträffade och varför just i Norge. Att hitta kopplingen mellan musik och våldsdåd.

Michael Moynihan har nästlat sig in i black metal-underjorden och intervjuat genrens mest ökända brottslingar. Men även anhöriga: Föräldrar, fans och drabbade får komma till tals. Det är en mycket ambitiös bok skriven med stor respekt, både för black metal-genren och för de som blivit drabbade av de vansinnesdåd som har utförts av ett fåtal av genrens nyckelkaraktärer.

Boken, som rymmer den förmodligen mest spekulativa berättelsen i hela musikhistorien, är på väg att bli en Hollywood-film. Det är mycket rekommenderad läsning! Om än bara för att sitta och fnissa lite åt det komiska i att någon som på allvar tror sig vara Satans hantlangare måste låna pengar av morsan för att kunna ge ut sin skiva.


Kommentarer:
Postat av: Sandra

Fin blogg :)

Postat av: Patrik

Nästan relaterat: http://open.spotify.com/user/psa999/playlist/40H1he5DFHtWdjRq4fHolk

2010-09-18 @ 02:17:34

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits