Blonde Redhead - Ett spontant litet glädjeutbrott...

Blonde Redhead

veckans glada nyhet är att självaste Blonde Redhead, mitt älsklingsband bland älskade band på senare år, kommer att göra sin fjärde Sverige-spelning någonsin i min modesta lilla hemstad. och det kommer äga rum veckan innan den där dagen då jag blev till för en herrans massa år sen. bättre födelsedagspresent kunde jag ju knappast få! tomten (eller påskharen...eller Arla-haren) kom tidigt i år!


Blonde Redhead - Dr Strangeluv (live i New York 2007)

Mars Volta tolkar Sugarcubes!

Mars Volta

Det är som hämtat ur en av mina allra våtaste drömmar men det är faktiskt sant. Jag vaknar kallsvettig och insnord i lakanen: Mars Volta har gjort en cover på Sugarcubes "Birthday"! Ett favoritband gör cover på ett annat favoritband och resultatet är banne mig fantastiskt. Här kan det lyssnas så det står det härliga till:

Mars Volta - Birthday

Outgivet med CocoRosie!

CocoRosie

nu riskerar jag att låta som en gammal gnällgubbe med brunbyxorna i deodoranthöjd. men till skillnad från alla andra så vart jag faktiskt lite ljummet småbesviken på förra årets hyllade CocoRosie-alster "The adventures of Ghosthorse & Stillborn". det är absolut ingen dålig skiva men i min mening nowhere near vad de tidigare har åstadkommit. kanske mest för att syskonduons (eller kanske mest Biancas) fäbless för mainstream-hip-hop har gjort allt större avtryck på musiken. och hip-hop och CocoRosie går inte riktigt ihop som ying och yang eller handen i handsken. kanske mest för att Bianca Casady ärligt talat inte är den vassaste bland rappare. och hur rolig gimmick det än kan tyckas vara att ha en snubbe flåsandes i en mikrofon (en så kallad human beatbox) istället för förprogrammerade beats så är det liksom ofrånkomligt att det låter lite fattigt jämfört med en Bomb Squad-produktion.


men runt om på nätet har det börjat figurera en alldeles ohemula vacker liten låt som de framförde regelbundet under sin senaste turné. "Summer breeze" som faktiskt är helt i klass med allra bästa spåren på "The adventures of...". och efter lite googlande (då reklamradio inte är min tekopp direkt) har jag upptäckt att det är en radikalt omarbetad version av Akons "You wanna fuck me". jag trodde då aldrig jag skulle nämna orden vacker och Akon-cover i samma mening men än är väl inte undrens tid förbi.ladda ner, lyssna och förundras du med:
CocoRosie - Summer breeze


Midori

Midori

Om du, som jag, älskar både knäppskalligheten hos Melt Banana och den mörka serietidningsestetiken hos Dir en grey, är det bara att gratulera: Här har du ett nytt favoritband! Japanska Midori gör musik som skulle kunna beskrivas som världens första "skrik-emo-punk-jazz-nu-pop". Ja, om du nu kan föreställa dig något sådant vill säga. Midori består av en pianovirtuos med mycket jazz-orienterad spelstil, en trummis och så frontfiguren Mariko Goto som spelar gitarr och pendlar mellan illvrål och försiktigt trevande "skolflickssång". Det är pianot och den inlånade basisten som bär fram melodierna, gitarren används mest till oväsen vid de värsta känsloutbrotten. Och tro mig, Midoris känsloutbrott är inte att leka med!Midori bildades 2003 och gav ut sin första fullängdare "Second" ifjor. Plattan är givetvis helt lysande! Men ännu bättre är faktiskt ep-n "Shimizu" som kom bara några månader senare. Bandet har hunnit "mogna" lite, bli ännu mer samspelta och får till ännu mer träffsäkra refränger. För jo, de finns här också. Trots att musiken är komplicerad och allmänt knepig och dessutom hysterisk som ett beväpnat ADHD-barn, så får de också in oemotståndligt catchy refränger, som sitter som sockervadd i skägget. Jag sparkar mitt ben att vi förmodligen aldrig kommer att få se Midori live på våra nordvästliga breddgrader. Deras live-framträdanden är minst sagt intensiva och ofta dras publiken in i galenskapen(!).


...fyra smakprov:


Ezo shika dance!! (från "Shimizu")


Doping noise noise kiss (från "Second")

Ai no uta (från "Second")

Anta ha dareya (från "Second")


"Second" och "Shimizu" är båda fortfarande endast utgivna i Japan men det går helt utmärkt att få tag på dem via (amerikanska) amazon.


Control

Ian Curtis

Låt mig först av allt konstatera att Joy Division är ett av de band som genom tiderna har haft störst betydelse för min personliga utveckling. Framför allt under de sena tonåren och tiden strax efter 20-års-åldern. När livet kändes meningslöst i största allmänhet eller när jag bara ville självömka lite över någon obesvarad kärlek till tonerna av "The Eternal", "24 hours" eller "New dawn fades". Med tanke på bandets spektakulära historia har jag alltid tänkt mig att det borde vara omöjligt att göra en tråkig film om Joy Division eller Ian Curtis. Men det är precis vad Anton Corbijn har gjort.Joy Division kommer förmodligen alltid att förknippas med migrän, Sylvia Plath och uppskurna handleder. Inte mig emot men det enda som den synnerligen platta "Control" gör är cementera bilden av Ian Curtis som den lidande konstnären. Anton Corbijn tycker uppenbarligen det är överkurs att gå in djupare på vilken betydelse epilepsin hade för Ian Curtis levnadsöde eller de självmordstankar som förföljde honom sedan tonåren. Han nöjer sig med att varva bilder på gråa byggnader i Macclesfield med bilder på Ian när han stirrar rakt ut i luften med tom blick som en annan Pete Doherty. Till och med besvikelsen "24 hour party people" gör en djupare analys av Joy Division, då den i vart fall poängterar att Joy Division inte var "doom and gloom" all the way utan att de även gjorde låtar som "Transmission" eller "Atmosphere" som sprudlar av levnadsglädje.I "Control" dras scenen där Ian hänger sig till tonerna av Iggy Pops "The Idiot" ut till en effektsökande halv evighet. Ians egna skuldkänslor över vänsterprasslandet med en väldigt hängiven groupie utmålas som enda orsaken till självmordet, trots att det sedan länge konstaterats att verkligheten var betydligt mer komplex än så. Men innan dess har vi tappat intresset för "Control". Det som räddar filmen upp till en svag trea är att vi får höra orginalversioner av "Disorder" och "Love will tear us apart" och att vi får en väldigt snygg skildring av hur Ian får psykbryt på scenen under "Dead souls". I övrigt är "Control" årets första stora besvikelse. Tyvärr.Betyg: 3/5


Tidiga obskyriteter med Blonde Redhead

Blonde Redhead

Allt sedan Blonde Redhead blev mina älsklingar på allvar har jag letat efter låtarna de gav ut på sina två första, sedan länge utgångna 7-or. När jag nu har kommit över tre av dem kan jag konstatera att det var värt precis all letan. Och eftersom jag är så otroligt godhjärtad delar jag med mig av min glädje och laddar upp dem på yousendit! Kan ni tänka er något så tokigt? Ni som ännu inte stiftat bekantskap med Blonde Redhead eller bara ännu inte riktigt förstått att de är ungefär det bästa som hänt sen Hello Kitty-brödrosten rekommenderas att börja med fullängdarna "23", "Misery is a butterfly" och "Melody of certain damaged lemons" i valfri ordning.


Om materialet:
Blonde Redhead bildades 1993 när de italienska tvillingbröderna Amadeo och Simone Pace (som då var nyutexaminerade jazzmusiker) av en händelse sprang på de japanska konststudenterna Kazu Makino och Maki Takahashi i New York. De upptäckte snabbt att de hade mycket gemensamt: De kände sig alla något alienerade från omvärlden, de gillade DNA, Nina Simone (och Sonic Youth vilket alla som har lyssnat mer än 30 sekunder på någon av deras 90-tals-skivor redan vet) och bestämde sig således för att skapa gnisslig och melankolisk musik tillsammans. Några år senare hoppade basisten Maki Takahashi av och "basist-bristen" kom att bli ett av trions musikaliskt utmärkande drag, men det är en annan historia...

Big song
Redan 1993 släppte de sin första 7-a som innehåller "Big song". Den är mer "konventionellt rockig" än deras senare alster men helt enormt catchy med en av deras snyggaste basgångar någonsin. Kazu sjunger "let go off my blonde/let go off my red/let go of my hair/let go of my head" och man får intrycket av att det var här någonstans de fann sitt bandnamn...

Vague
Året därpå släppte de "Vague" som sin andra 7-a. På den här tiden ansträngde de sig allt de kunde för att låta som Sonic Youth och de var förbaskat bra på det! Kazu och Amadeo sjunger duett med varandra som de så ofta gjorde på den tiden. Kazu sjunger som Kim Gordon och Amadeo sjunger som ehh...Thurston Moore.

Jet star
Jet star är min favorit bland de här tre låtarna. Det är den episka ballad som så många band ägnar en hel karriär åt att försöka få till. Och Blonde Redhead lyckades redan på första försöket! Låten är släppt som b-sida på "Vague"-7an. Jag vill bo i en Blonde Redhead-låt tror jag.


Lite film har det blivit minsann...

Lady Vengeance

Den här veckan har det blivit ovanligt mycket filmtittande för min del. Förmodligen hänger det ihop med att jag har haft några underbart slöa lediga dagar. Jag har med andra ord kunnat sova länge och dessutom haft möjlighet att se på barnförbjuden film närhelst på dygnet. Yey för att vara vuxen!

...lite kort om vad jag har sett då:


Lady Vengeance
Såg om den en tredje gång i väntan på att "I am a cyborg but that's ok" ska ha Sverige-premiär och herregud vad jag älskar den! Chan-Wook Park måste vara en av de mest intressanta nulevande filmskaparna. Känns väldigt egen, möjligtvis kan hans filmer jämföras lite med Takashi Miike, men det är mer "episkt" och "berättande".
betyg: 5/5


An Inconvenient Truth
Äntligen blev det av att jag såg Al Gores dokumentär om USAs miljöpolitik och Växthuseffekten. Mycket intressant och lärorikt, alla borde se den! Framför allt slående hur annorlunda världen förmodligen hade sett ut om Al Gore hade vunnit senaste presidentvalet...
betyg: 4/5


A love song for Bobby Long
John Travolta spelar Scarlett Johanssons borttappade far i ett relationsdrama som utspelar sig på den amerikanska södern. Tyvärr något av en besvikelse, riktigt seg och oengagerande.
betyg: 2/5


Wishing stairs
Sydkoreansk skräck som utspelar sig på en balett-skola (i sann Argento-anda). Jag är en sucker för asiatisk skräck men det här var tyvärr en av de sämre filmerna jag sett i genren...lite väl fjantigt emellanåt.
betyg: 2/5


Afrirampo - Afrirampo (2004)

Afrirampo

Det började med att jag för några år sen kände mig svältfödd på rockmusik som lät och kändes utmanande. Jag ville ha något som skiljde sig från den indierock jag hoppade jämnfota till varje fredag. Och in i min värld kom Ex-Girl. Det är ett band bestående av tre unga japanskor som bär heltokiga, lätt 60-tals-inspirerade uniformer och spelar en fullständigt wacky korsning mellan punk, post-punk, melodiös pop och doo-woop med stämsång som ibland övergår i operastämmor(!). Det är musik som är vild och oberäknelig som ett ADHD-barn men samtidigt helt enormt catchy, de har t.o.m. gjort en dansant cover på Robin Scotts "Pop muzik". Lägg därtill att Ex-Girl påstår att de kommer från den påhittade planeten Kero Kero. Och att alla deras absurt humoristiska texter kretsar kring livet på Kero Kero.Efter några års googlande har jag lärt mig att Ex-Girl bara är en liten del i vad som nästan är att betrakta som en egen genre: "tokiga japanska tjejband(?)". Ända sedan The 5, 6, 7, 8s (som ni såg i första Kill Bill-filmen) klädde sig i 60-tals-klänningar och gjorde surfrock på låtsas-engelska för femton år sedan har Japan spottat ur sig (nåja) rockband bestående av unga kvinnor som spelar rockmusik som är både catchy och fylld med galna egenheter. Och tokigast av dem alla är Afrirampo.Oni och Pika gör under namnet Afrirampo musik som låter som en korsning mellan White Stripes och Boredoms. Om man nu kan tänka sig något sådant. En Afrirampo-låt (namnet betyder "naked rock" på engelska) börjar som garagerock men slutar som något helt annat. Ett monster hämtat ur Boredoms laboratorium. Oftast förstår man inte hur de får låtarna att sitta ihop och undvika att kollapsa någonstans på vägen. Allra mest anmärkningsvärt med förstlingsverket "Afrirampo" från 2004 är att den är gjord med väldigt knappa resurser (ibland låter det som att de har spelat in i garderoben) och begränsat tekniskt kunnande. Men med tillräckligt mycket energi, lekfullhet och galenskap kommer man uppenbarligen väldigt långt på sättningen gitarr, trummor och flitigt använde av effektpedalerna.Oni och Pika växlar sång och skrik mellan varandra och många låtar är uppbyggda enligt "call-and-response"-principen. Allra roligast blir det när de helt släpper rockmusikens hämningar och levererar ett sinnessjukt "spoken word"-nummer i "Natsu Ga Kita". Det är ytterst sällan garagerock låter så vital och underhållande som på "Afrirampo" och jag ser fram emot att lägga mina flottiga fingrar på uppföljaren "Korega Mayaku Da" från 2005.


...men till dess:
Afrirampo - Afrirampo


Betyg: 4/5


OOIOO - OOIOO & Taiga

OOIOO

Till alla Boredoms-frälsta: Liksom jag har ni kanske gått omkring och trott att Eye är den stora visionären bakom ert älskade, heltokiga, japanska Boredoms. Att det är han och enkom hans genialitet som ligger bakom det Stora Gula Oljudet som får oss att meditera och dansa regndansen om vartannat och att de andra medlemmarna bara är "hired guns". Ni har fel. Riktigt tokfel faktiskt. Det har jag förstått först nu efter att jag börjat bekanta mig med slagverkaren Yoshimis sidoprojekt OOIOO.Det var Yoshimi som en gång i tiden startade UFO or Die (den allra första "Boredoms-upplagan") tillsammans med Eye och naturligtvis är hon ett geni. Självaste Flaming Lips(!) har skrivit en hyllningssång (och döpt en platta) till henne ("Yoshimi battles the Pink Robots") och hon har frijazzat med Sonic Youth, Mats Gustavsson och cirka tusen andra. I OOIOO, är hon frontfigur, sjunger och spelar gitarr och hon sjunger verkligen som ingen annan. Ibland låter hon lite som Kim Gordon (från Sonic Youth) men för det mesta sitter man bara och kliar sig i huvudet och förstår inte riktigt att det är en människa som frambringrar alla dessa märkliga läten med enbart sina stämband.Jag har stiftat bekantskap med två OOIOO-skivor: Den första självbetitlade från 1998 och "Taiga" från 2006. Av de två, tycker jag bäst om "OOIOO". Bandet har traditionell rockbandssättning och på "OOIOO" låter det som att de leker med rockens klichéer och skruvar till dem så mycket det bara går. De gör mash-ups av distade gitarrer och loopar Yoshimis röst när hon sjunger och skriker enkla, enstaviga klyschiga rader som "tease her/tease me". Allt låter primitivt och utfört med oändligt mycket punkattityd och DIY-känsla. Det är måhända inte det bästa eller mest genomarbetade du hört men det är förbaskat kul att lyssna på!På "Taiga" befinner de sig däremot på välbekant Boredoms-mark. Låtarna dras ut (som längst till 15 minuter), och blandar afrikanska slagverk med monton krautrock och stämningsfullt psykadeliska,  elektroniska ljudlandskap. Det är med andra ord en lite enklare version av det som Boredoms har gjort på senare år. Och det är absolut inte dåligt, det är bara det att man har hört ungefär samma sak (fast lite bättre) tidigare och jag hamnar inte riktigt så långt ovanför molnen som jag brukar när det gäller Boredoms.OOIOO rekommenderas i vilket fall som till alla Boredoms-frälsta. Och till er som har hunnit tröttna på Sonic Youth och är på jakt efter något som är nyskapande och utmanande på allvar...


OOIOO: 4/5
Taiga: 3/5

OOIOO - UMA (live i Chicago, originalet finns med på Taiga)


hits