Depeche Mode - Playing the angel‏

Depeche Mode

Nu är det bara en vecka kvar till Depeche Modes Malmö-besök. Om man vill kan man göra sig lite lustig över att de inte har värvat särskilt många nya fans de senaste femton åren och att publiken mest består av nostalgiska 70- och 80-talister som vill höra sina gamla favoritlåtar, likt buggande 40-talister på en Rolling Stones-konsert. Man kan ju göra det. Eller så kan man lyssna på "Playing the angel" från 2005 och slås av hur hårt, mörkt, modernt och förkrossande bra det är.

90-talets mitt var en mycket turbulent period i bandets historia. Efter Alan Wilders avhopp var Dave Gahan rejält nere i sitt missbruk och så långt under isen att han till och med försökte ta sitt liv. Både han och Martin Gore ville upplösa bandet men det blev inte så. Förmodligen var det tack vare han den där kulmagade, tredje medlemmen, vars funktion ingen har listat ut, mer än att han lär vara den enda i världen som kan medla mellan sångaren Dave Gahan och låtskrivaren Martin Gore -  två excentriska herrar med egon större än Malmö Arena.

Det tog ett bra tag för Depeche Mode att repa sig. Första Wilder-lösa skivan "Ultra" från 1997 är en rätt seg historia. Uppföljaren, 2001 års "Exciter" är klart bättre, men väl lättviktig för att komma från ett band så förknippat med svart läder och karg Anton Corbijn-estetik.

Fyra år senare gjorde de med "Playing the angel" inte bara sin bästa Wilder-lösa skiva utan en av sina bästa skivor någonsin. Det är deras sentida mästerverk. Deras "Bloodflowers". En återgång till den mörka gitarr-orienterade stilen från det verkliga mästerverket "Violator".

En viktig förändring hade inträffat: Dave Gahan hade börjat skriva låtar! Martin Gore gick (något motvilligt) med på att ta med tre låtar signerade Gahan"Playing the angel". Och chockerande nog är det bland dessa man finner de verkliga höjdpunkterna: Industri-bluesen "Suffer well" och mörka "Nothing's impossible". Dave Gahans nyfunna kreativitet blev, något oväntat räddningen för Depeche Mode.

De provade samma grepp på uppföljaren, fjorårets "Sounds of the Universe" även där med klart godkänt resultat. Och med "Come back" var det återigen Dave Gahan som levererade plattans bästa spår.

lyssna/kolla:
Depeche Mode - Suffer well (live)


Kommentarer:
Postat av: Maja

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din sida, men jag är glad att jag gjorde det :D. Prenumererar nu på din sida på BlogLovin'!

Postat av: Smsa Låna

Jag tycker att det är rätt svårt att göra en bra design till sin sida - hur har du burit dig åt? Du har ju en jättefin sida!

2012-01-12 @ 22:50:59
URL: http://smsalåna.nu

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits