00-talets skivor del 8: Deerhoof - Friend opportunity


"Friend opportunity" är inte bara Deerhoofs bästa skiva. Det är precis det Sjujävla Monster till Indierock-album som man hela tiden har anat sig till att San Fransisco-bandet en dag skulle leverera. Nättidningen Pitchfork beskrev en gång deras karaktäristiska sound som ett "ett möte mellan Sonic Youth och Shonen Knife i en bussolycka". Och det är faktiskt en ganska klockren beskrivning.

Musiken låter precis lika kompromisslös och äventyrslysten på 2007 års "Friend opportunity" som när Deerhoof debuterade tio år tidigare. Skillnaden är bara att de med tiden har fått fler idéer och kunskap om hur man förverkligar dem. Låtarna hinner som vanligt byta tempo och skepnad fler gånger än man orkar räkna och utmärks av bångstyriga taggtrådsgitarrer, Satomis omänskligt ljusa röst och Gregs maniska hamrande på sitt minimala trumset.

Hur mycket oväsen Deerhoof än trycker in i ljudbilden blir de aldrig skäggigt svåra eller tillkrånglade utan känns alltid självklara. Låtar som "The Perfect me", "+81" och "Matchbook seeks maniac" är nog för att golva vilken indiepoppare eller noiserock-fantast som helst.

Kommentarer:
Postat av: Joakim

Håller med dig om Friend Opportunity, helt fantastiskt bra skiva. Konstigt att dom inte är större än dom är. Dom har ju spelat sen mitten på 90-talet (även jag fastnade sent för dem).



Dom gjorde en av årets bästa spelningar i Oslo för några veckor sen. Några videos från spelningen här:
http://www.1-up.com/blog/2009/09/21/deerhoof-pa-bla/

2009-10-14 @ 00:56:33
URL: http://www.1-up.com/blog/
Postat av: antz

tackar för den, trevlig läsning det där! gillar din blogg!



jag tycker att Deerhoof är ett av väldigt få band som känns helt egna med vad de gör. håller med om att det är konstigt att de jämförs så ofta med Blonde Redhead (även om det faktiskt var just de jämförelserna som fick mig att kolla upp Deerhoof från första början!)

2009-10-14 @ 09:47:01
URL: http://antz.blogg.se/

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits