00-talets skivor del 7: Portishead - Third



Främsta anledningen till att det tog Portishead smått absurda elva (11!) år att leverera sin tredje skiva "Third" lär vara en prestationsångest som saknar motsvarighet i musikhistorien. Bristol-bandets starke man Geoff Barrow satt och filade på varje produktionsmässig detalj fast besluten om att skapa ett nytt mästerverk. En ny "Dummy" fast utan att upprepa sig själv. Och det otroliga är att han lyckades. Härmed vill jag utnämna Portishead till 00-talets come-back.

Om de två 90-tals-skivorna var vemodiga så är 2008 års "Third" avgrundsmörk som The Cures "Pornography" eller Joy Divisions "Closer". Men precis som de två skivorna är det här så vackert, suggestivt, spännande och överväldigande att jag inte förmår stänga av. Med "Third" har Portishead gjort det otänkbara: Fler klaustrofobiska fosterställnings-ballader i klass med "Roads" och "It's a fire" fast med stråkarrangemangen ersatta av drones och metallskrot. "Dummy" fick äntligen en värdig ond tvillingbror och soulfantasten Geoff Barrow outade sin fäbless för mörkermän som Swans och Earth (se bilden).

Kommentarer:
Postat av: Ola

Slår Geoff Barrow verkligen Kevin Shields när det gäller prestationsångest/perfektionism? Han skrotade ju t.o.m. sin uppföljare helt och gav upp. Loveless gjordes ju inte heller direkt problemfritt.



Och visst är Third en väldigt bra platta. Jag kände inte det först, men den har växt mycket.

Postat av: antz

ja, det är frågan. har Kevin Shields gett upp helt nu alltså? eller sitter han fortfarande och filar på en uppföljare till Loveless? isåfall är han ju t.o.m. segare än Axl Rose.



jomenvisst, Third är ett litet mästerverk! men jag insåg det inte heller först, den kräver onekligen några lyssningar för att fastna.

2009-10-14 @ 21:34:43
URL: http://antz.blogg.se/
Postat av: Ola

I en intervju jag läste pratade han nu om att göra något "helt annat" med MBV snarare än en egentlig uppföljare till Loveless.

2009-10-15 @ 10:16:13
URL: http://theicerage.blogspot.com

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits