final muzak gillar: The xx‏



Wavves, The Pains of being Pure at Heart och Grizzly Bear får ursäkta. Det unga hypade band som imponerat mest på mig i år är The xx: Fyra britter knappt torra bakom öronen och uppvuxna på den något udda kombinationen post-punk och modern r'n'b. Musiken på debutalbumet "XX" är sparsmakad och gjord med enkla medel. Låtarna bygger på minimala gitarrslingor, analoga keyboards och en trummaskin. Ibland går tankarna till The Cures tidiga 80-tal med en väsentlig skillnad: The xx är betydligt snällare.

En del av storheten i "XX" ligger i de brittiska ynglingarnas känsla för popmelodier. En annan ligger i det faktum att bandet använder både manlig och kvinnlig sång och dessutom har den goda smaken att låta varje låt mynna ut i en duett. Framför allt vokalissan Romy imponerar med en betydligt starkare röst än vi är vana vid när det gäller små indie-debutanter. Efter all brötig lo-fi som hypen kring Wavves och No Age gett oss påminner The xx återigen om den inneboende kraften i en enkel poplåt med spår som "Heart skipped a beat", "Crystalised" och "Basic space". De här kidsen har framtiden för sina fötter!

lyssna/kolla:
The xx - Crystalised

Kommentarer:
Postat av: Joakim

Bra recension av ett bra album.

Favoritlåtarna (just nu): Islands, Heart skipped a beat.



Får lite Geraldine-vibbar av introt i VCR.

Postat av: antz

tack tack. och tack för att du påminde mig om Freeheat! The two of us är en riktigt bra låt, var dock åratal sen jag spisade den sist.

2009-11-18 @ 14:36:41
URL: http://antz.blogg.se/
Postat av: Magnus

Riktigt trevlig skiva. Mina tankar går till Young Marble Giants. Ser fram emot deras spelning på Debaser i januari!

2009-11-19 @ 11:31:56
Postat av: antz

Magnus; ja, den associationen får jag också litegrann faktiskt. ska bli kul att se dem i slutet av januari!

2009-11-19 @ 11:49:25
URL: http://antz.blogg.se/
Postat av: Ola

Instämmer helt. Väldigt bra. Ser också fram emot nämnda spelning.

2009-11-19 @ 19:38:38
URL: http://theicerage.blogspot.com
Postat av: Joakim

Någon som kan rekommendera en bra skiva att starta med Young Marble Giants? Dom har varit på listan över band att kolla in närmare ganska länge nu.

2009-11-20 @ 16:11:34
URL: http://www.1-up.com/blog/
Postat av: antz

Joakim; de släppte bara en skiva: Colossal youth från 1980 så det finns inte så mycket att välja på. får man mersmak finns det en 3-cd-box med Colossal youth + alla deras eps + en John Peel-session.



eftersom du frågar måste jag också passa på att göra reklam för YMG-gitarristen Stuart Moxhams förbisedda andra band The Gist. de fortsatte i samma minimalistiska stil som YMG och gjorde endast en skiva (Embrace the Herd, 1983) som är väldigt bra.



sångerskan Alice Statton har gjort musik efter YMG med Weekend. jag har endast hört några singlar men det verkar klart intressant, skiljer sig dock rätt mycket från YMGs minimalistiska sound.

2009-11-20 @ 16:52:14
URL: http://antz.blogg.se/
Postat av: Joakim

Så dåligt påläst var jag. Tack för tips & info, Antz.

Ska börja med YMG nu på Spotify.

2009-11-20 @ 22:22:44
URL: http://www.1-up.com/blog/

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits