00-talets skivor del 2: Radiohead - Hail to the Thief



Radiohead må ha varit 00-talets mest innovativa arenarockband: De hämtade sina musikaliska idéer från Aphex Twin och Charles Mingus och var mer intresserade av att få folk att färdas miljövänligt till deras konserter än av vräkiga scenbyggen.


Det var ändå när de backade bandet några år som de var allra bäst: 2003 års "Hail to the thief" är den mest "OK Computer"-lika skiva de har gjort sedan det karriärsavgörande Orwellska eposet. Studioknepen känns igen, paranoian är lika närvarande och framtiden tycks lika dystopisk. Men den här gången handlar det mer om politik (titeln syftar på utkomsten av 2001 års amerikanska presidentval) än teknik.
 
"OK Computer" må fortfarande vara Radioheads svårslagna mästerverk men "Hail to the thief" visar bäst deras mångsidighet: Här ryms arenarock som hade platsat på "The Bends" i "There there"´. I "The Gloaming" är de nere och rotar i Warp Records electronica-källare och i  "We suck young blood" gör de bisarra kast mellan stilar.


Men här finns också två vackra, beskyddande kärlekssånger (vilket var något vi aldrig tidigare hade hört i Radiohead-sammanhang): "I will" och "Sail to the moon" kom att ge en föraning om det mer lågmälda och mindre neurotiska Radiohead vi fick bekanta oss med på "In Rainbows".


Fyra år senare utmanade Radiohead den konservativa skivbranchen på allvar och skrev musikhistoria: Uppföljaren "In Rainbows" gavs ut på internet mot valfri betalning och många (bland annat Trent Reznor) följde efter.


Kommentarer:
Postat av: Anonym

Massa bra skivor.

2009-10-26 @ 09:52:36

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits