Ihsahn - After

Ihsahn

Det är inte utan att man tycker lite synd om Ihsahn. Trots att norrbaggen sålde sin själ till den lede med horn för många år sedan. Karln är vid blott 34 års ålder, dömd att för all framtid betraktas som en före-detting.

Det beror på musiken han gjorde med Emperor, bandet som kom att definiera norsk black metal. Han var blott tonåring när "In the nightside eclipse" släpptes. Världen hade aldrig hört något liknande: Att lyssna på den känns som att bli attackerad av en flock vargar som skjuter arga, distade istappar ur sina gap.

"After" är Ihsahns tredje soloskiva. Det är betydligt lugnare än både Emperor och Peccatum (det fullständigt olyssningsbara über-pretto-bandet han ägnade sig åt efter Emperors upplösning). Bland annat har han nämnt Radiohead som en viktig inspirationskälla. Musiken har en hel del gemensamt med Tool och Neurosis.

Det mest anmärkningsvärda är att en saxofonist (Jørgen Munkeby från Shining) tillåts frijazza loss i fyra(!) av de åtta spåren. Det fungerar helt utomordentligt och får "After" att låta hård och experimentiell likväl som melodiös och storslagen. Rekommenderas bland annat om du gillar Neurosis (och inte räds lite prog-tendenser).


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits