R.I.P. - Levi StubbsNu har ytterligare en av soulmusikens stora ikoner lämnat oss. Levi Stubbs, tidigare frontfigur i Four Tops har avlidit vid 72 års ålder efter en längre tid av vacklande hälsa. Four Tops var inte bara välklädda, det var dessutom deras röster som låg bakom några av de mest medryckande och glädjesprudlande singlarna som gavs ut på hit-fabriken Motown under 60-talet. Du har garanterat hört "I can't help myself" oavsett du är medveten om det eller ej. Och även om du inte vill erkänna det har du förmodligen även svårt att sitta still när du hör den.

Men det var ändå i sina mer eftertänksamma stunder som Four Tops var som bäst. Det vackraste jag hört med dem är fortfarande "Still water" (signerad inte helt okända popgeniet Smokey Robinson som var en av Motowns främsta låtskrivare). Klicka, lyssna och notera att tiden faktiskt står stilla i tre minuter:

Still water

Asobi Seksu? JAAAAAA!!!Asobi Seksu kommer till Köpenhamn i början av december! det är något som Yours Truly länge har sett fram emot. endast en gång tidigare har Asobi Seksu stått på skandinavisk mark och då som förband till Editors...och det säger liksom sig självt att man inte pröjsar för att se ett band som är typ världsbäst stå och förbanda för ett band som är typ halvdant.


på Asobi Seksus andra skiva "Citrus", som valdes till
årets skiva 2006 av final muzak, skapade de den perfekta korsningen mellan shoegaze och dreampop. det är musik som är helt skamlöst retro men utförd med lite mer finess och skärpa än vi är vana vid. att My bloody Valentine är deras stora förebilder har förmodligen alla musiknördar redan listat ut. men tankarna går också till Radio Dept, Sundays, sena Blonde Redhead och även Cardigans (i Asobis mer poporienterade stunder).

och det är just popådran som, enligt förhandsrapporterna, kommer få större spelrum på Asobi Sekus kommande skiva som ska släppas tidigt 2009. kanske kan det innebära att de äntligen får det genombrott de förtjänar.

lyssna/kolla:

Thursday

Asobi Seksu på myspace


nobelpriset i litteratur 2008...om det blir Haruki Murakamis namn som ropas ut klockan 13 idag lovar jag att utföra en spontan liten segerdans. och lägga upp den på youtube. och kanske även bjuda Horace Engdahl på hemlagad linssoppa.

de som ännu inte sett Murakamis storhet rekommenderas som vanligt att börja med
"Fågeln som vrider upp världen" eller "Kafka på stranden"

Haruki Murakami på wikipedia

hits