I <3 Jamiroquai!

Jamiroquai

min kärleksaffär med Jamiroquai började väldigt sent. det är faktiskt bara några månader sedan: jag satt och drack kaffe i en kompis kök och helt plötsligt snurrade Jamiroquais debutskiva "Emergency on planet Earth" i bakgrunden. när pälsmössan var som mest hypad i mitten av 90-talet var jag inbiten gothare så det säger sig själv att jag inte fastnade för det då:-) men den här gången föll jag som en fura. för de uppenbara lånen (och uppdateringarna) från Stevie Wonder och Sly & the Famile Stone. för vibrafonen, funkbasen och den nasala sången. det svängde då jävlar i det!


jag införskaffade "Emergency on planet Earth" för en billig peng via tradera strax därpå och jo, jag gillar den. en kommersiell men klart angemän uppdatering av herr Wonders tidiga 70-tal till det tidiga 90-talet då knastrande vinyler och scratchljud fortfarande var fräckt och acid jazz precis hade hänt. jag hittade "Travelling without moving" för en annan billig tradera-peng och vart inte lika imponerad. hitlåtarna är ju så uttjatade att det öht inte ens går att lyssna på dem, produktionen är i slickaste laget, ganska ojämnt låtmaterial och det är vid det här laget uppenbart att Jamiroquai är en one-trick-pony, den där reggae-försökslåten är exempelvis något av det sämsta jag hört. men "Alright" och titelspåret är fina i vart fall.


det var dock inte förräns jag hörde andra skivan "Return of the space cowboy" som man kan börja tala om förälskelse. jag håller den för att vara en klokren 5/5. varenda ton sitter där den ska. från upptrappningen i nio minuter långa "Just another story" till det avslutande titelspåret känns det bara som att ligga på en grön blomsteräng och blicka upp mot en vacker blå himmel och det är precis så idylliskt som det är i reklamfilmer och man har inte ett endaste problem i hela världen. när "Return of the space cowboy" snurrar gör det liksom ingenting att Jason Kay författar miljömanifest samtidigt som han låter den nyinköpta Lamborghini stå på tomgång på gatan utanför, just i det tillfället man älskar honom ändå.


vill ni tala ut om er kärlek till "Return of the space cowboy" får ni gärna göra det. om någon av skivorna efter "Travelling..." är värd att satsa på, så får ni gärna lov att upplysa mig om det.


Prince-listan!

Prince!

Princes 20 bästa plattor rangordnade av Yours Truly:


1. Sign o' the times
2. Purple rain
3. Around the world in a day
4. Lovesexy
5. Parade
6. Dirty mind
7. Emancipation
8. The Gold experience
9. Graffiti bridge
10. Musicology
11. Diamond & pearls
12. The Love symbol album
13. 1999
14. The Rainbow children
15. Come
16. The Black album
17. N.E.W.S.
18. Batman
19. Controversy
20. Prince

hits