Xiu Xiu + Zola Jesus + Former Ghosts - Debaser, Malmö 101105

Former Ghosts

En trippel med Xiu Xiu, Zola Jesus och Former Ghosts. Sammanlagt fyra personer utför tre konserter med tre olika band. Konceptet är rätt så genialt och bland det bästa jag någonsin sett på Debaser. De medverkar på varandras skivor och det finns stora likheter mellan dem. Det finns tydliga spår av 80-tals-goth och mycket svärta hos alla tre.

Allra mest hos inledande Former GhostsFreddy Ruperts enmans-projekt som ibland backas upp av Xiu Xiu-Jamie och Zola Jesus. Hans brusiga, analoga depp-synthpop får Joy Division att låta som bullbakande fredagsmysare (ingen kvalitetsjämförelse för övrigt!) och hade utan större problem kunnat misstas för något som lirade på Batcave i början av 80-talet.

På scen är Freddy precis lika känslomässig och inlevelsefull som hans låtar. Det faktum att han står parkerad bakom en analog synth och en dator hela konserten hindrar honom inte från att slänga sig på scengolvet och svettas så mycket att hela främsta publikraden blir nedstänkt.
Zola Jesus

Som andra akt spelar "nya stjärnskottet" Zola Jesus. Jag hade gärna sett henne som headliner. Xiu Xiu-Angela kommer in och spelar synth och percussions på några låtar men i övrigt är den blott 21-åriga sångerskan helt ensam på scen. Och jag hade aldrig trott att en konsert som bygger nästan uteslutande på playback kunde vara så hänförande!

Nika Rosa Danilova (som hon egentligen heter) har röst och karisma av sällan skådat slag. På scen växer hon flera meter (hon är uppskattningsvis knappt 160 cm lång) och blir en hybrid av P J Harvey, Diamanda Galas och Siouxsie Sioux. Hon slänger sig på golvet, klättrar upp på en stol (varför hade hon den med sig upp på scenen?) och i sista låten har hon hunnit springa ut i publiken. Den här damen har framtiden för sig.


Xiu Xiu

Sist ut är Xiu Xiu, veteranerna i sammanhanget. Jamie Stewart har försett världen med sin skeva ångest-pop i åtta år. Vi stiftade bekantskap omkring "Fabulous muscles" och har varit goda vänner sedan dess. Det är bara två år sedan Xiu Xiu spelade i Malmö. Sedan dess har Jamie Stewart hunnit sparka hela bandet och ersatt dem med Angela Seo på keyboards, percussions (och konstiga ljud).

Till skillnad från kvällens två tidigare akter återskapar Xiu Xiu sin musik helt och hållet live Det är ett vågat drag då man knappt förstår hur de lyckas fästa kombinationen av exotiska slagverk och flippad industri-goth på skiva från första början. Men det fungerar för det mesta utmärkt även om Xiu Xiu live är något mer abstrakta och svårgreppade än på skiva och de kör en hel del "klassiker" som "Sad pony guerilla girl" och "I luv the valley OH!"

Det går rykten om att Former Ghosts, i form av Freddy Rupert och Jamie Stewart, är på väg ut på en ny Europa-turné redan i februari 2011. Om de kommer tillbaka till våra trakter så kommer ni givetvis att finna mig längst framme vid scenkanten igen!

Kommentarer:
Postat av: Joakim

Missade dem i söndags. Låg nerbäddad med en väldigt jobbig influensa. Missade även No Age + Abe Vigoda på lördagen. Smärtsamt. Min chef instämmer med det du skriver, om hur bra det var och Zola var kort som en smurf.Förresten, I Luv The Valley OH (en av världens absoluta bästa låtar). Har du hört den i tidigare version när Jamie hade bandet Ten In The Swear Jar? Lite annorlunda och naken men såklart riktigt bra. Dock gillar jag Fabolus Muscles-versionen bättre.http://open.spotify.com/track/6TWJL7AuH60OZu3ZsKE9Vs

2010-11-11 @ 03:09:42
URL: http://www.joakimjansson.com
Postat av: antz

Joakim; jag lider med dig, fruktansvärt tråkigt att missa det här! jag hoppas verkligen att Zola Jesus kommer tillbaka till trakterna snart. hon var fantastisk och största behållningen för egen del även om allt var väldigt bra.båda Xiu Xiu-låtarna jag nämnde är stora favoriter. tror jag håller "Sad pony guerilla girl" lite högre än "I luv the valley OH!". "Sad pony..." kan mycket väl vara Xiu Xius bästa låt, alltså en av världens bästa låtar.tack för tipset om Ten in the swear jar! håller med om att det låter mer "vanligt" och inte i Xiu Xiu-klass. men väldigt roligt att få en inblick i vad som har lett fram till Xiu Xius sound!

2010-11-11 @ 13:39:17
URL: http://antz.blogg.se/
Postat av: antz

Joakim; här är förresten ett väldigt fint Zola-klipp från Malmö-konserten:

http://www.youtube.com/watch?v=vju8E2y1ymE

2010-11-11 @ 17:02:27
URL: http://antz.blogg.se/
Postat av: Joakim

Hoppas verkligen hon kommer tillbaka också. Xiu Xiu har jag sett. Former Ghost är bra men "minst bra" av de 3.Riktigt grymt klipp.Ska lyssna på Sad Pony nu och jämföra med Valley!

2010-11-11 @ 22:55:26
URL: http://www.joakimjansson.com
Postat av: Tuva

Hej! Jag har själv funderat på att börja skriva här. Varför har du valt att blogga här och inte någon annanstans?

2011-07-12 @ 22:11:02
URL: http://djurförsäkring.net

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits