Big Black - Songs about fucking

Big Black

Den som har sett vinjetten till Henrik Schyfferts "90-talet - ett försvarstal" har kanske noterat att herr Schyffert bär en tischa med texten "Big Black - Songs about fucking". Det är dock lite kompassfel å Schyfferts vägnar: "Songs about fucking" kom redan 1987 och när 90-talet började hade Steve Albini (som främst skulle göra sig ett namn som producent åt bland annat Nirvana och P J Harvey) redan lagt ner Big Black för att satsa på Shellac.

Big Black var dock långt före sin tid. Som allt annat Steve Albini företagit sig utmärktes de av frontmannens fascination för människans fulare sidor och förakt mot storföretag (så djupt rotad att det påstås att Steve Albini sa upp bekantskapen med sina kompisar i The Jesus Lizard när de teckande kontrakt med skivjätten Capitol Records).
 
Enligt Albini var Big Black ett punkband. Det stämmer så till vida att de med enkel produktion gjorde korta, väldigt arga låtar. Men de var det första punk-bandet någonsin att använda trummaskin och Albinis tokdistade, bångstyriga gitarr var något som aldrig hade hörts förr. Kombinationen av de maskingevärsliknande trummorna, sylvassa gitarrerna och Steve Albinis mörka humor blev något som Ministry kom att bygga hela karriären på.

Med låtar som "Bad Penny" och den helt absurda covern på Kraftwerks "The Model" är det frågan om inte "Songs about fucking" också är bland det roligaste i Albini-diskografin.

lyssna/kolla:
Big Black - Bad Penny (live)

Big Black - The Model (live)

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits