Portion Control - Violently alive‏

Portion Control

Det är på något sätt lite talande för dagens musikklimat att den hårdaste elektroniska musik jag hört i år är gjord av en nostalgiakt på två kulmagade 50-plus-are.

Brittiska Portion Control var aldrig ett av de mest välkända synth-banden. Icke desto mindre har de haft betydelse. Med hårda, primitiva rytmer och mullrande synthbasar la de grunden för den dystra, macho-uppumpade version av Kraftwerks robotpop som kom att förädlas av bland annat DAF och Front 242: EBM (Electronic Body Music), musikstilen som skulle eröva världens dansgolv (fast så blev det kanske inte riktigt).

Dessutom lär de matlagninsintresserade herrarna i Portion Control vara ensamma om att ha inkluderat ett moment i sin scenshow där de stekte pannkakor åt publiken(!)


Portion Control

Portion Control
var verksamma mellan 1980-87. I mitten av 2000-talet dök de plötsligt upp igen. En ny generation latex-posörer hade växt upp, åkt till Arvika och tyckte att gammal, primitiv EBM var grejen och genrens grundare ville självklart vara med och ha en bit av kakan.

"Violently alive"
är deras fjärde skiva sedan återföreningen. Det handlar om primitiv, minimal EBM utan några som helst överflödiga detaljer. Pulserande trummor, mullrande synthbasar, den genretypiska Jean Luc de Meyer-sången och diskreta synthar som spökar i bakgrunden. Och det är förbaskat bra!

Efter årets rätt ljumma come back-skiva från de lite yngre genrekamraterna Nitzer Ebb bevisar Portion Control med låtar som "Relapse", "Waste" och "Amnesia" att gammal må vara gammal men det är äldst som är äldst!

Portion Control på myspace

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits