Ulver

Ulver

Låt dig inte avskräckas av det faktum att norska Ulver började som ett black metal-band. Den musik de gör idag ligger väldigt långt ifrån någon form av metal överhuvudtaget. Faktum är att senaste skivan "Shadows of the sun" är så lugn och tillbakalutad att Sigur Rós är grindcore i jämförelse.

Efter att Ulver hade nått framgång som en av black metal-genrens stora innovatörer med "Nattens Madrigal" år 1996 gjorde de vad som mycket väl kan vara musikhistoriens mest bisarra, vågade och oväntade helomvändning. De började göra ambient/electronica istället!

Sedan dess har den stillsamma elektroniska musiken varit den norska trions huvudsakliga hemvist även om de har fortsatt pendla friskt mellan genrer och gett sig på neo-prog, postrock, filmsoundtracks med mera. De har samarbetat med jazz-saxofonister, moderna kompositörer och den oförutsägbara naturen har blivit deras kännetecken.

Det enda man i förväg kan vara säker på när det kommer ny Ulver-musik är att den kommer att vara gjord på stort allvar. Diskografin har sådan spännvidd att det förmodligen är omöjligt att gilla allt. Men Coil-inspirerade electronica-experimentet "Perdition city" från 2000 är fantastiskt!

På en punkt har de dock varit konsekventa: De har inte spelat live sedan de var ett black metal-band. Fram till alldeles nyligen. Häromåret gjorde Ulver sin första live-spelning på 15(!) år i Trondheim (frontade av en väldigt nervös Kristoffer Rygg). Nu är de ute på turné och i början av februari kommer de att göra sina första Sverige-spelningar någonsin (i Malmö respektive Stockholm). Det är alltså läge att boka in den 4:e februari på KB redan nu!

lyssna/kolla:
Ulver - Little blue bird (live 2009)

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits