Nine Inch Nails - The Slip


Nine Inch Nails

Låt oss backa bandet lite medan vi väntar på första epn från How to destroy angels - det nya bandet som Trent Reznor (som har lagt Nine Inch Nails på is) startat tillsammans med sin fru Mariqueen Maandig.

Jag förmådde inte att lyssna på Nine Inch Nails sista skiva "The Slip" när den kom 2008. Trots att den var gratis. Efter "With teeth" och "Year Zero", de i särklass tristaste tillskotten i Nine Inch Nails-diskografin, låg den bara och samlade damm på hårddisken. Fram till alldeles nyligen.

Trent Reznor
förstod lite före alla andra hur musikkonsumtionen kommer att fungera i framtiden: Allt färre köper cd-skivor. Men de som väl köper dem kan inte sällan tänka sig att betala lite extra för ett snyggt fodral och lite bonusmaterial. Trents affärsstrategi blev alltså en korsning mellan Radiohead och Current 93: Musiken finns gratis för nedladdning på internet samtidigt som den köpas tillsammans med en dvd och en fotobok i en svindyr limiterad box.

Nine Inch Nails

Trent
lär ha tjänat storkovan på sina boxar. Glädjande nog låter han på "The Slip" också mer inspirerad än på väldigt länge. Första halvan hör, med låtar som "1 000 000", "Discipline" och "Letting you", till det stökigaste och argaste han gjort sedan "Broken" och sopar mattan med hela "Year Zero".

Men det är på andra halvan det blir riktigt intressant. Efter "Head down", 2000-talets bästa Nine Inch Nails-låt, glider "The Slip" över i ett instrumentalt parti, inte helt olikt det på mästerverket "The Fragile" från 1999. Men då "The Fragile" var märkbart influerad av David Bowies Berlin-triologi tycks Trent Reznor ha uppdaterat sina inspirationskällor. "Corona radiata" har en del likheter med de ambient-spår som Deerhunter brukar lägga in på sina skivor.

Och när "Demon seed" tonas ner är det bara att konstatera att Trent Reznor har gjort sin bästa skiva sedan "The Fragile".

lyssna/kolla:
Nine Inch Nails - Head down

Nine Inch Nails - 1 000 000
 
Nine Inch Nails - Letting you (live)


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits