The xx i Malmö 100121‏

The xx

Man skulle kunna kalla The xx för 2009 års Glasvegas. De är inte lika kända för allmänheten som den skotska kvartetten, men hypen kring dem har vuxit i samma lavinartade tempo och alla kritiker tycks lika enade om deras storhet.

Samtidigt är de varandras motsatser: Glasvegas har siktat mot de stora arenorna från första början. The xx är så lågmälda och introverta att det är omöjligt att föreställa sig dem på något större än Debasers klubbscen. Det är dock där de kommer till sin fulla rätt.

För det är live de övertygar som mest. Deras sparsmakade gitarr-bas-trummaskin-sättning känns självklar då de långsamma, suggestiva låtarna inte behöver något mer. Less is more. Här finns inga överflödiga detaljer. Varje hörbar andhämtning är livsnödvändig. Varje nyans är tusenfaldigt uppförstorad. När Olver Slim börjar slå på en cymbal i slutet av "Infinity" känns det som om han avfyrar medicinbollar mot mellangärdet. Det enda överflödiga är när samme man i sitt (något tafatta) mellansnack, påpekar att det är första gången de är i Malmö.

Det är inte heller svårt att förstå deras breda genomslag. De sägs vara stora bland de missförstådda 18-åringar som har förstått lite mer än emo-klasskompisarna. Samtidigt är musiken med sina släpande beats, som gjord för att tilltala de 80-talister som växte upp med Tricky och Massive Attack. Lägg därtill ekon från tidiga The Cure och Tracey Thorn och Morrisseys underbett (well spotted, Magnus!) och The xx sammanfattar tre generationer av brittisk musikhistoria och bristande tandreglering.

Och på sin första Skandinavienturné spelade ynglingarna (som inte ser en dag äldre ut än sina blott 20 år) för fulla hus.

läs mer:
Min recension av debutskivan XX

Kommentarer:
Postat av: Magnus

Biljettrycket fick tom en egen stripp i Svd... (se länk) Debaser var perfekt för dem och de var perfekta för debaser. En fredag på Stora Vega funkade det som väntat sämre. Halva spelningen snackades bort enligt gaffa.

Postat av: antz

oj, egen stripp i SvD var inte dåligt, undrar hur många band som kan stoltsera med det egentligen. och den där målningen var klart tjusig, undrar om den är till salu...

2010-01-25 @ 12:16:49
URL: http://antz.blogg.se/
Postat av: Ola

Bra skrivet, som du läste så var jag aningen mindre positiv till spelningen, men i övrigt håller jag med dig om bandets kvalitet.

2010-01-25 @ 21:32:13
URL: http://theicerage.blogspot.com
Postat av: Niet

Intressant!

2010-01-29 @ 00:46:21

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits