00-talets skivor del 4: At the Drive-In - Relationship of command



När Omar Rodriguez-Lopez och Cedric Bixler-Zavala startade The Mars Volta stod det klart att deras musikaliska vision (liksom deras afro-frisyrer) var större än vad som rymdes i ett litet hardcore-band från El Paso. De har dock aldrig varit bättre än på "Relationship of command" och det förefaller helt logiskt att At the Drive-In valde att lägga ner verksamheten efter den här skivan. Den är helt enkelt för bra och bandmedlemmarna insåg själva att de aldrig skulle kunna överträffa den.
 
Det finns inte något direkt nyskapande med At the Drive-Ins blandning av melodiös Fugazi-inspirerad hardcore och emotionell sång. Frontfigurerna Omar och Cedric skulle komma att vänta ytterligare några år med att leva ut sin experimentlusta och fäbless för 70-tals-prog à Van der Graaf Generator i The Mars Volta. "Relationship of command" handlar framför allt om perfektion: Varje melodislinga sitter där den ska och varenda refräng är precis lika medryckande.
 
Texterna må vara obegripliga och huvudsakligen utspela sig inne i Cedric Bixler-Zavalas huvud (långt innan han blev drogfri) men inget är särskilt svårgreppat när det gäller musiken. För egen del var det kärlek från första gången jag hörde den mullrande basöppningen på "Arcarsenal" och efter oändligt många lyssningar slås jag fortfarande av hur förkrossande bra det är. Hur ett band förmår att låta så här aggressivt och leverera så självklara melodier på en och samma gång.
 
När det är som mest intensivt och sången övergår till skrikande i slutet av "Cosmonaut" låter det för några sekunder som att haveriet är nära och allt är på väg att spåra ur. Men At the Drive-In har hela tiden full koll på vad de gör. Man känner sig helt enkelt trygg i deras sällskap.

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits