Mono - Debaser, Malmö 100324‏

Mono

De timida japanerna i Mono började som ett (förvisso väldigt bra) Mogwai-plagiat och har med tiden utvecklats till något helt eget. Förvandligen började på tredje skivan "Walking cloud and deep red sky" från 2004, där de för första gången tog hjälp av en stråkorkester. Sedan dess har orkestern tagit mer plats för varje skivsläpp.

Men trots att senaste skivan "Hymn to the Immortal Wind" är inbäddad i svepande stråkar drar de sig inte för att trycka ner distpedalen lite extra där någon annan postrockare hade lagt till med finstämda Sigur Rós-klockspel. Förmågan att kunna låta både mer storslagna och smutsigare än sina konkurrenter gör dem till världsmästare i postrock.

För ganska exakt ett år sedan spelade de i Köpenhamn (
klicka här för recension av den spelningen). De är fortfarande ute på samma turné vilket har tagit dem till Skandinavien ännu en gång. Mycket är sig likt, största skillnaden är att de nu har lagt till med en mycket snygg ljussättning.

Som vanligt förundras man över hur väl de lyckas återskapa musiken med endast tre män och en kvinna i sättningen. Det är den perfekta avvägningen mellan vackra harmonier och kraftfulla oljudsurladdningar som gör Mono till en så storslagen och fysiskt påtaglig konsertupplevelse.

Dessutom är de, med japanska Nick Drake-look-a-liken Takaakira Goto i spetsen, troligtvis även det snyggaste bandet inom postrocken.

Kommentarer:
Postat av: Ola

Håller med, riktigt bra spelning. Lite högre volym hade inte skadat, men annars är jag mer än nöjd.


Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits