Asobi Seksu - Rewolf

Asobi Seksu
Jag har hypat retro-skotittarna Asobi Seksu från Brooklyn ett antal gånger tidigare på bloggen. Jag håller fortfarande deras andra skiva "Citrus" för att vara, inte bara 00-talets shoegaze-album, utan en av mina absoluta favoritskivor från det gångna decenniet. Fortsättningen på sagan om Asobi är dock inte lika rolig.

Efter "Citrus" var bara de två ursprungsmedlemmarna Yuki Chikudate och James Hannah kvar och de var trötta på att harva runt i marginalerna. De plockade bort taggtrådsgitarrerna till förmån för drömska Cocteau Twins-keyboards i hopp om att ett mer strömlinjeformat sound skulle utöka lyssnarskaran. Tvärtom blev fjorårets väldigt genomarbetade "Hush" en brakflopp. 2009 innebar inte det genombrott de hade hoppats på, det blev istället året då James Hannah fick ta ett extrajobb som rörmokare för att klara uppehället.

"Hush" är absolut inte dålig. Problemet är att Asobi, tvärtemot sina intentioner, gjorde sin mest svårtillgängliga skiva. "Hush" är detaljrik och kräver fler lyssningar innan allt faller på plats. Inget är i närheten av lika direkt som undersköna "Thursday" eller skramliga popdängan "I'm happy but you don't like me".

Men skam den som ger sig. Asobi Seksu är tillbaka med "Rewolf", en samling akustiska versioner av gamla låtar. Att ge ut en "Unplugged"-skiva kan tyckas ett udda drag av ett band som har förlitat sig på effektpedaler hela karriären. Och resultaten är varierande.

Vissa låtar, som "New years" faller platt utan James Hannahs effektpedalsfyrverkerier. Men "Familiar light", som är något pompös i originalet, växer och blir riktigt vacker med bara en akustisk gitarr och Yukis försiktigt trevande sång. Mest lyckad är, föga förvånande, deras allra bästa låt "Thursday" som får ett klädsamt avskalat arrangemang. Men förmodligen hade "Thursday" låtit fantastisk även om den framfördes på mungiga.

"Rewolf" är bara en parentes i sagan om Asobi Seksu men en klart trevlig sådan. James och Yuki, jag önskar er bättre lycka nästa gång!

lyssna/kolla:
Asobi Seksu - Breathe into glass

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits