Ulver i Malmö 100204‏



Ulver avskyr att spela live. Den mini-turné som den norska experimentiella trion är ute på just nu (deras första på smått absurda 15 år!) lär främst ha ekonomiska orsaker. Bandet har själva kallat det för "att krypa till korset".

Jag hoppas verkligen det inte är någon engångsföreteelse för live är Ulver helt sinnessjukt bra. Precis så bra att man utan att blinka köper på sig en deluxe-utgåva till överpris i merchandise-båset efteråt (för min del en limiterad "Blood inside").

Jag känner inte till något band som har pendlat mellan olika stilar så mycket som Ulver: Från black metal till trip hop till neo-klassiska kompositioner. Det har resulterat i att de nu har en helt vansinnigt eklektisk diskografi att plocka russin ur.
 
Under den dryga timmen de spelar på KB hinner de avverka stillsam, sakral Sigur Rós-valsång från senaste skivan "Shadows of the sun". De gör den spasmatiska svulst-prog-noise-rocken från "Blood inside" (tänk en korsning mellan Laibach och Dillinger Escape Plan) och deras decennie-gamla trip hop får nytt liv komplett med vinyl-scratchning som får publiken att gunga i takt (ingen black metal dock).

Precis som på skiva handlar Ulver live om milimeter-perfektionism. De är utökade till en sextett på scen och det är svårt att avgöra vad som spelas live och vad som är förprogrammerat. Hela konserten ackompanjeras av ett mycket välgjort videokollage som gör upplevelsen ännu starkare.

Jag hoppas norrbaggarna tar sitt förnuft till fånga och inser att live-spelningarna tillför en extra, väl behövd dimension till Ulvers musik.

kolla/lyssna
:
Ulver - Little blue bird (live 2009)

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits