Prince - Lotusflow3r‏


"Les extremes se touche" säger fransmännen och i Princes fall stämmer det verkligen. Funkdvärgen har genom karriären dragits från en extrem till en annan. I början av 80-talet plockade han upp stafettpinnen från Marvin Gaye anno "Let's get it on" och sprängde sexvallen när han posade i svarta lackkalsonger och sjöng om att göra sweet love med syrran på "Dirty mind". 25 år senare är Prince en stockkonservativ, tokkristen Jehovas-anhängare som får moralpanik när det
flashas bröstvårtor på Super Bowl-galan.

Men han har inte helt tappat förmågan att skriva fantastiska låtar även om det med åren dröjer allt längre mellan topparna. Årets "Lotusflow3r" kan mycket väl vara Prillans näst bästa leverans den här sidan millennieskiftet, efter (den numera snuskfria) snuskfunken på fantastiska "Musicology".

Det som är så glädjande med "Lotusflow3r" är att Prince har återupptäckt sin musikaliska virtuositet. När man pratar om Prince är det oftast popstjärnan Prince det syftas på. Mannen med tveksam klädsmak som gjorde "Purple rain" (fortfarande den enda bra låten i världshistorien att spelas på radiokanalen Lugna Favoriter). Det glöms liksom bort att han är en av vår tids största musikaliska genier: Vid sju års hade han utvecklat perfekt gehör och nu behärskar han en bit över 100 instrument.

På årets "Lotusflow3r" gitarrsolar han så det står det till härliga till samtidigt som han i låtar som "Colonized mind" och "Crimson and clover" levererar funkrock(!) med melodier (för att citera Kjell Allinge): "att trånade cykla hem med honung i mittbenan till". Ett perfekt tillfälle att återuppta kontakten med The Purple One.

För mer Prince: Kolla in svenskspråkiga Prince-bloggen Scarlet Pussy

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits