Les Rallizes Denudés



Grejen med experimentiell musik från forna decennier är att den inte alltid åldras med värdighet. Att japanska noiserock-pijonärerna Les Rallizes Denudés har åldrats så väl kan ha att göra med att de egentligen gjorde ganska ordinära rocklåtar. Men i varje låt tryckte de in explosioner av bländande vitt oljud som får My bloody Valentine att låta barnkammare. Och den här grejen gjorde de redan 1967.

Under hela sin långa existens (de upplöstes inte förrän 1997) förblev Les Rallizes Denudés en obskyritet även hemma i Japan. Tack vare en "hype" från musikjournalisten Julian Cope har de fått erkännande på senare år. Med all sannolikhet beror det också på myten de byggde kring sig själva: Godspeed you! black emperor framstår som sell-outs i jämförelse.

Under hela karriären gjorde de inga studioinspelningar helt enkelt för att sångaren/gitarristen Takashi Mizutani inte tyckte att studiomiljön gjorde rättvisa åt hans röst. Bandmedlemmarna hade också kopplingar till extremvänstern och förmodligen kommer bandet alltid vara mest känt för att första basisten Moriaki Wakabayashi deltog i en RAF-ledd flygplanskapning 1970.

Musikaliskt kan de beskrivas som en mer extrem version av Velvet Underground. De gjorde sig ett ryckte med sina sporadiska live-spelningar som framfördes i motljus.  En lång rad live-inspelningar, såväl officiella som bootlegs, cirkulerar på internet och den nyfikne rekommenderas leta reda på "Heavier than a death In the family", en inspelning från 1977 (var den är inspelad är det ingen som vet) som bland annat innehåller "hit-låten" "Night of the Assassins".

lyssna/kolla
:
Les Rallizes Denudés - Night of the Assassins

Kommentarer:
Postat av: Ola

Jag känner mig som en total loser som aldrig hört talas om dessa. Det låter definitivt som något som måste kollas upp.



Underbart skriven text för övrigt - jag blir extremt nyfiken bara genom ditt sätt att uttrycka dig.

Postat av: antz

ja, Les Rallizes hör ju inte till mainstreamsfären direkt...



tackar, roligt att höra! tror helt klart du skulle gilla det här med tanke på hur mycket du verkar gilla My bloody Valentine och hela shoegaze-genren.

2009-11-05 @ 13:09:38
URL: http://antz.blogg.se/
Postat av: max

Haha, kul! Har älskat Rallizes i två år nu. Ett av mina favoritband.

2009-11-21 @ 17:40:40
Postat av: antz

max; roligt! mina favoriter med dem just nu är Night of the Assassins och Enter the Mirror.

2009-11-21 @ 19:38:35
URL: http://antz.blogg.se/

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits