The Pains of being Pure at Heart



i SVTs hårdrocksnatt för några år sedan, fick vi följa vardagslivet för medlemmarna i bandet Nifelheim. de tycker att hårdrock är världens bästa uppfinning och älskar Iron Maiden över allt annat på Jorden. alla val i livet från jobbsökande till bilbyte, görs utifrån premissen att det ska vara så "hårdrock" som möjligt.

New York-baserad The Pains of being Pure at Heart verkar ha samma förhållande till indiepop. debutskivan "The Pains of being Pure at Heart" är inget annat än en skamlös hyllning av 80-talets indie-storheter: här samsas Smiths-jangle med varma gitarrmattor à Jesus & Mary Chain och My bloody Valentine-stök. långt bak i ljudbilden ligger en dov Robert Wratten-lik stämma som ibland övergår i en nervighet som känns igen från The Pastels. efter att ha lyssnat i 30 sekunder har man räknat ut hur bandmedlemmarna ser ut: just det, snedlugg, glasögon och tygskor var det ja.

det ligger nära till hands att referera till briljanta Asobi Seksu, som också hämtar all inspiration från ett svunnet indie-80-tal (shoegaze möter jangle). The Pains of being Pure at Heart låter dock betydligt mer amatörmässiga och har dragit DIY-estetiken rätt många steg längre. och när de är som bäst (som i "Young adult friction" eller "A teenager in love") så är de faktiskt nästan i klass med något av de band som jag tidigare räknat upp och som medlemmarna i The Pains of being Pure at Heart uppenbarligen älskar. ni som fortfarande väntar på My bloody Valentines come-back-skiva och ännu inte kommit över Sarah Records uppbrott har mycket att hämta här.

The Pains of being Pure at Heart på Myspace

The Pains of being Pure at Heart - "Everything with you"


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits