22 Pistepirkko - (Well you know) Stuff is like we yeah!

22 Pistepirkko

En vanlig missuppfattning om 22 Pistepirkko, den som främst råder bland folk som bara har hört "hitlåtarna" (Birdy och...ja, var det några fler?), är att de finska rockfarbröderna skulle vara ett lädervästat Ramones. Att de skulle ha hållit på och lirat bredbent rock ända sedan starten 1980, som ett annat AC/DC. Faktum är att den bredbenta rock som de gjorde sig kända för en gång i tiden endast utgör en liten del av repertoaren.


22 Pistepirkko började tidigt experimentera med synthar och elektronik. När de gav ut sin bästa skiva "Eleven" år 1998 hade de sedan länge hunnit tröttna på den gitarrbaserade blues-pop som de gjorde sig kända för i början av 90-talet. Helt plötsligt stod syntharna i centrum. De gick vidare och gjorde ambient-musik på soundtracket till "Downhill city" (1999) och en väldigt egensinnig version av trip-hop på utomordentliga "Rally of love" (2001). Om man ska jämföra dem med något annat band ligger deras stora förebild Velvet Underground närmst till hands.

Det finns något otroligt sympatiskt över band av det här slaget: Tre barndomsvänner (varav två bröder) från Utajärvi, en håla i mitten av Finland, som spelar den musik de själva gillar och utvecklas helt och hållet efter eget bevåg till synes opåverkade av rådande trender. Och de fortsätter år efter år trots att de nätt och jämt kan leva på sin musik och trots att beundrarskaran knappt tycks växa. På förra skivan "Drops & kicks" gick de tillbaka till den finska rotrock som de gjorde sig kända för på "Bare bone nest". På årets uppföljare "(Well you know) Stuff is like we yeah", deras tionde album i ordningen, letar de sig ännu längre tillbaka. Till rockens rötter. Det låter mer blues och mer opolerat om 22 Pistepirkko än det gjort på väldigt länge. Samtidigt är det så otroligt catchy att man inte vet vilken genre man ska stoppa det i: Basturock eller tallskogspop?

Den mer oslipade ansatsen passar deras musik och låtmaterialet är deras starkaste sen "Rally of love". Trummisen och deltidssångaren Espes solonummer "Sky girl" är något av en ny "X-(wo)men". I "Refrain of the refrain" släpper de alla hämningar och drar iväg på en liten kraut-utflykt och resultatet är givetvis lysande. "Summer triangle" och "Garbage land" är helt oemoståndliga popstänkare. "Zombie" är en riktigt bedårande, humoristisk liten lek med rockklyschorna sett ur medelåldersmannens perspektiv. På scen är 22 Pistepirkko dessutom något av det tightaste som finns och det rekommenderas helt klart att låna dem ett öra nästa gång de har vägarna förbi vårt avlånga land.

Betyg: 4/5

22 Pistepirkko - Suburban ladyland

Utdrag ur 22 Pistepirkko-dokumentären Sleep good, rock well (2004)


Kommentarer:
Postat av: Lisa

Bra skrivet om ett skitbra band, så tack för tipset om deras nya album! Nästan läge att infinnas sig både på KB 14 mars och Lilla Vega den 23 mars, man lär inte bli besviken!

Postat av: antz

Lisa; tack tack:-) jomenvisst är det ett helt underbart sympatiskt litet band? såg du dem förra gången de hade vägarna förbi? (för tre år sen eller något)

2008-02-17 @ 22:59:45
URL: http://antz.blogg.se
Postat av: Lisa

Noop såg dom inte förra gången, har ett svagt minne av att jag efteråt blev medveten om att jag missat dom, men har nog inte insett förrän på lite senare tid vilken miss det verkligen var. Men men, det ska jag ta igen nu tänkte jag! Ses väl där då :) Filmen blev man ju också grymt sugen på att se förresten! Den råkar inte visas på music doc nu i dagarna..?

2008-02-18 @ 00:03:31
Postat av: antz

Lisa: ja, vi kommer att ses där:-) Sleep good, rock well är riktigt intressant och absolut sevärd! bara att någon bemödat sig med att göra en dokumentär om 22-P är ju väldigt sympatiskt:-) nej, den går inte MusicDoc. tyvärr...

(ett hett tips är annars att Heima går imorgon...om du inte sett den redan alltså)

2008-02-18 @ 09:57:12
URL: http://antz.blogg.se
Postat av: Lisa

Ja jättesynd, borde ju varit med!!
Försöker förgäves hitta den...men det går sådär. Får väl gå och panta lite tomburkar och se om mynten räcker för att köpa dvd:n på cdon eller nåt :)

Heima på Victoria imorgon hade jag koll på, I'll be there!

2008-02-18 @ 23:08:31
URL: http://lillalisaloop.blogspot.com/
Postat av: anders

hejhej anton! blekingska-uppsala-anders här. aplänge sen sist, men så blir det ju, och jag bor i uppsala för tillfället så det är ju kanske inte så konstigt. har inte du last.fm? det borde du skaffa i så fall. www.last.fm/user/teddypojk bor jag på. tjao!

2008-03-18 @ 12:19:35
Postat av: antz

anders! det vart då inte igår minsann! vet inte vilket forum man lämpligast kontaktar dig på nuförtiden så jag lämnade ett litet mess i din helgon-dagbok. ha det!

2008-03-18 @ 18:16:08
URL: http://antz.blogg.se

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits