Audrey - Visible forms

Audrey

svenska Audrey gav ut sin första ep förra året. då ville de låta som Sigur Rós, så gärna att de till och med lade till med en småfånig, fejkad isländsk brytning. på årets fullängdsdebut har de utvecklats och hittat en mer egen stil. vill man vara lite könsstereotyp skulle man kunna säga att det låter som något av en kvinnlig motsvarighet till postrockens mer etablerade akter. då Mogwai, GY!BE, Explosions in the sky och andra skäggbeprydda postrockare gärna använder ett kryptiskt formspråk och uppehåller sig kring de stora frågorna så är Audrey betydligt mer jordnära. anslaget är jämförelsevis subtilt och det handlar snarare om betraktelser och inzoomningar av vardagen. och bitvis är det alldeles ohemula vackert.


på "Visible forms" rör sig musiken bort från Sigur Rós-land och har inte lika påfallande hög valiumfaktor som tidigare. längst bak ligger en trivsamt Red house painters-plinkande gitarr som ackompanjeras av långsamma, släpande trummor. en cello och ett piano glider obemärkbart förbi, in och ut ur ljudbilden och övergår i en distad gitarr eller några bandmedlemmar som sjunger stämsång med varandra. det går inte att urskilja något särskilt framträdande element i musiken, till och med de olika bandmedlemmarnas röster, som knappt går att särskilja, flyter stillsamt och omärkbart ihop med varandra. ibland byggs musiken upp mot dramatiska, genretypiska crescendon för att sedan övergå till att ligga och flyta omkring i atmosfären.


det är svårt att plocka ut enstaka spår då den här typen av musik bygger på albumformatet. men skivans tveklösa höjdpunkt är avslutande "Traverse": låten inleds försiktigt trevande och byggs långsamt upp mot ett crescendo för att sedan mynna ut i en försiktig urladdning. och när plinkgitarren exploderar i dist efter att Audrey har slutat sjunga stämsång med varandra sitter man där med ett fånigt postrocksleende på läpparna. att lyssna på "Visible forms" är som att ligga raklång på en gräsmatta en sval sommardag, blicka upp mot himlen och slås av hur vackra molnen faktiskt är. det här bådar gott!


betyg: 8/10

lyssna!


Mecklenburg:
http://audrey.se/mecklenburg.mp3




Kommentarer:
Postat av: Orp

Jag tyckte att skivan var rätt tråkig. Beige. Den växer kanske ikapp mig. Fanns ju några fina spår hur som helst.

2006-06-03 @ 11:38:14
Postat av: Björn K

Jopp, jopp, jopp. Det funkar! Keep it up!

2006-06-04 @ 06:52:40
Postat av: Niet

I was here! Ville bara säga det!:)

Postat av: antz

Björn K: jag kan då banne mig tänka mig att du skulle gilla det här. får ta och tvångsutlåna skivan till dig nån gång...:-)

Niet: tack. lyssnade du på filen? vad tyckte du?

2006-06-05 @ 17:12:44
URL: http://antz.blogg.se
Postat av: Niet

Förbaskat bra lät det! Lysande recension!

2006-06-05 @ 23:03:07
Postat av: Niet

Uppdaterat bloggen. Kika in vetja!

2006-06-06 @ 06:54:41
URL: http://artsandmusic.blogspot.com/
Postat av: Niklas/Nillas

Den här texten lockade mig verkligen att köpa skivan. Ändå slutade det med att jag köpte Midaircondos "Shopping For Images" istället. Så kan det gå. Hört den skivan förresten? Tror du skulle gilla den.

2006-06-12 @ 19:06:26
URL: http://sandinniklaseyes.blogspot.com
Postat av: antz

Nillas: har inte hört men Midaircondos ska undersökas lite närmre;-) tackar för tipset!

2006-06-12 @ 23:11:11
URL: http://antz.blogg.se

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits